GEDEKTE TEVEN

                           2019

Op 16 en 17 februari zijn er 15 pupjes (8/7) geboren bij Kennel African Ridge in België. Alle pupjes hebben een ridge en voorals nog lijken ze correct.

 

 

Naqeeba van de Homeport van African Ridge kennel in België is op 20 december 2018 gedekt door Midas. Op 16 en 17 februari zijn er 15 pupjes (8/7) geboren allen met ridge.

 

 

                           2018

Op 31 mei zijn er 11 pups 6/5 geboren bij "Jelani Ngwenya" in Nederland. alle pups met lange ridge, geen ds en weinig wit. 1 pup met 1 kroon, 1 pup met ridgefout (kroon  in het midden van de box).

 

 

                            2016

Op 20 maart zijn er 12 pups 8/4 geboren bij "Hunterholm" in Duitsland.Alle pups met ridge, geen ds, geen overmatig wit geen blok of knikstaart.

 

 

                            2015

Op 20 sept is Meranga Grane Faraya bevallen er zijn 12 pups 8/4 geboren bij "Abayoma Jamali" in Duitsland alle pups zijn correct.

 

 

Op 30 augustus zijn er 7 pups 5/2 geboren bij "Hayawani" in Zweden.Alle pups hebben een ridge, geen knikstaart,  geen ds en weinig wit.

Inmiddels zijn de pups ruim 3 jaar oud en zijn er helaas al 3 pups overleden aan de gevolgen van JME (juvenile myoclonische epilepsie).😢  4 pups uit dit nest blijken lijder te zijn 1 is drager en 2 zijn vrij. Zowel de fokster van het nest als wijzelf hebben direct alle maatregelen getroffen. En alle lijder pups zijn onder behandeling bij hun dierenarts ism. de specialisten van de Universiteitsklinieken in Finland en München. 

Helaas had in 2015 nog niemand gehoord van deze erfelijke vorm van epilepsie laat staan dat er op getest kon worden. Gelukkig kan dat nu wel door het fantastische onderzoeksteam aan de Universiteit van Finland ism. de Universiteit in München (Duitsland) en kan deze vreselijke en dodelijke ziekte voorkomen worden door de ouderdieren hierop te laten testen.

Er zijn 3 uitkomsten van de test Lijder jme/jme, Drager jme/N en Vrij N/N.

*Lijders van deze vorm van epilepsie zijn uitgesloten van de fok, deze honden zullen al op zeer jonge leeftijd symptomen laten zien en worden helaas meestal niet oud omdat deze vorm van epilepsie erg slecht op medicijnen reageert.

*Dragers van deze vorm van epilepsie mogen alleen gepaard worden met vrije partner, deze honden krijgen zelf geen jme en kunnen alleen het gen doorgeven, daarom mogen ze alleen gepaard worden met een jme vrije partner zodat er geen jme lijders geboren kunnen worden (alleen dragers en vrije honden).

Belangrijk om te realiseren is dat er meer soorten epilepsie voor kunnen komen en dat vrij voor JME niet automatisch betekend dat de honden of hun nakomelingen geen epilepsie meer kunnen krijgen. Niet elke vorm is erfelijk en helaas zijn de andere vormen van epilepsie (nog) niet te testen.

 

 

 

Op 2 juni zijn er 14 pups  9/5 geboren bij "Jelani Ngwenya" in Nederland. Allemaal met ridges, geen ds weinig wit. 1 pup (reu) overleed al snel, wsch aan fading puppy syndroom. 1 pup met knikje laatste kootje staart, 1 pup met 1 kroon.

 

 

Op 15 maart is Meranga Grande Fahra bevallen, er zijn er 8 pups 5/3 geboren bij "Meranga Grande" in Duitsland. Alle pups met ridge geen ds en geen knikstaart.

                            2014

Helaas heeft de dekking tussen Midas en Chiginga uit Moskou geen puppies opgelevert

 

 

                            2013

Op 10 mei zijn er 10 pups 4/6 geboren bij "Glen Rhodes" in Duitsland. Alle pups hebben een ridge 1 pup heeft offset kronen geen knikstaart geen blokstaart geen ds en weinig wit. 1 pup heeft op jonge leeftijd een schouder OCD ontwikkelt is daar aan geopereert en functioneert verder prima.

 

 

Op 12 februari zijn er 12 pups geboren bij "Kiromol" in Engeland 7/5 alle pups met ridge geen ds geen knikstaart en geen overmatig wit.